Stress i eksamensperioden

Hei,
Jeg er en kvinne på 24 som har slitt veldig mye med hodepine den siste måneden. Er midt oppe i en eksamensperiode og det er veldig mye stress for tiden. Jeg sover dårlig og våkner nesten hver dag med hodepine, noe som er en fryktelig slitsom start på dagen. Det blir også veldig vanskelig å konsentrere seg og dette påvirker da eksamensforberedelsene mine. Har også fått problemer med kjeven, der jeg ikke klarer å gape opp skikkelig. Kan dette henge sammen med hodepinen og er det noe du kan gjøre for meg nå, eller må jeg bare vente til eksamen er over?

Hei,
Det som ligger i bunn og grunn er som du kanskje forstår stress. Både fysisk stress i form av lange statiske dager med lesing og psykisk stress i form av bekymring, og når du ikke får konsentrert deg så fører dette bare til mer bekymring. Det er ikke uvanlig at man under slike perioder ligger å spenner kjeven når man sover. Dette fører til spenninger og kramper i kjevemuskulaturen som igjen fører til at du ikke får åpnet munnen ordentlig. Spenninger i kjevemuskulaturen kan sammen med andre muskler i nakken også føre til spenningshodepine, og ved slike problem er det som oftest flere muskler og ledd som er involvert, ikke kun kjevemusklene.
Det er forståelig at dette er fryktelig plagsomt og beklagelig når det går utover skolearbeidet. Dette er noe man må ta tak i med en gang slik at du kan få konsentrert deg om som det som er viktig. Ved hjelp av behandling både muskulært og leddbehandling vil man minske spenningene i de musklene som fører til den spenningshodepinen du har. Samtidig som spenningene i musklene forsvinner vil spenningshodepinen forsvinne og bevegelsen i kjeveleddet vil komme tilbake. For å passe på at dette ikke kommer tilbake så er det viktig å innføre tiltak som minsker stresset. Variere sitteposisjon, ta mange men korte pauser, reis deg opp å gå av og til, og ikke minst vær bevisst på spenningene og vær bevisst på hvordan du puster.