Vanskeligheter med innpust og spenningshodepine

Hei,
Jeg er en kvinne på 41 år som jobber som sykepleier, ett yrke som det er en del stress i. Har hatt en del spenningshodepine, som jeg tror stammer fra nakken. Men det som virkelig plager meg er at jeg ikke får trekt pusten ordentlig inn. Føler bare at jeg får trekt inn 70-80 prosent av hva jeg burde. Dette er fryktlig irriterende og en stressfaktor i seg selv. Hva er årsaken til mine problem og er det noe som man kan gjøre for å forbedre dette?

Hei,
Veldig ofte når man er stresset så tar man seg ikke tid til å puste ordentlig. Man bruker veldig ofte bare den øverste delen av brystkorgen. Samtidig som man bruker muskler som egentlig ikke har som hovedoppgave å trekke inn pusten. Dette vil etter en tid føre til spenninger rundt brystkassen, samt at bevegelsen blir veldig rigid.
Ett fullstendig innpust er avhengig av at man har full bevegelse i både ryggen og ribbena. Når man trekker pusten inn så vil ribbena nederst bevege seg utover, mens ribbena øverst beveger seg fram og opp. Har man en såkalt blokkering av noen av disse bevegelsene, dvs at det ikke beveger seg slik som det skal, så kan dette føre til at man ikke får dratt inn pusten skikkelig. Dette kan også føre til smerter mellom skulderbladene og rundt langs ribbena.
Det man gjør for å få orden på dette er at man enten mobiliserer opp bevegelsen eller manipulerer (knekker), slik at man får tilbake den normale bevegelsen. Vanligvis er det også vanlig at man kombinerer dette med muskelbehandling, slik at man ikke står i risiko får å få dette tilbake. Det er også viktig å se på pusteteknikken og at man lærer seg å puste ordentlig selv om man har mye stress i hverdagen, samt at man generelt blir mer oppmerksom på stress og tar seg tid til å håndtere dette.
Når det gjelder spenningshodepinen kan dette henge sammen med spenningene du har i brystryggen da muskelsystemene fra brystryggen overlappes av nakkemuskulaturen. Det vil da være en fordel å behandle såvel leddmessig som muskulært, samt at akupunktur kan være et bra tilskudd i behandlingen.

Øyvind Brandsegg

Utdannet ved Scandinavian College Of Manual Medicine i Stockholm Kurs i Akupunktur 2000 Kurs i Dry Needling.