Smerter under foten

Hei,
For 3 måneder siden så bestemte jeg meg får å begynne med trening. Tenkte på løping da jeg trenger å gå ned noen kilo. Etter en uke begynte jeg å få en kraftig smerte som sitter midt under foten. Smerten kommer som regel når jeg løper, spesielt i oppoverbakke, men kan også komme når jeg går inne uten sko. Føler det bare har blitt verre og verre, og de siste 14 dagene har jeg også fått en litt mer diffus smerte oppover leggen, spesielt når jeg kjører bil. Er dette noe som vil gå over av seg selv eller må jeg oppsøke hjelp?

Hei,
Det høres ut som du har fått noe som heter ”plantar fascitt”. Dette er en liten bristning i det leddbåndet som går på langs under foten. Man bruker å si at dette er selvlekende, men det kan ta lang tid. Ved å oppsøke hjelp kan man korte ned denne tiden betraktelig. En annen ting man må gjøre er å legge om treningen. Kutte ut løpingen for en periode og heller begynne å sykle. Som du forklarer så kan det at du er noen kilo for tung øke belastningen på foten, så det er viktig at du fortsetter å trene. Det er også viktig å få vurdert fotens utseende i forhold til hvilke sko du bør bruke når du skal gå tilbake til løpning. Er man noe plattfot, så bør man ha spesielle sko eller innlegg som forebygger disse problemene.
Det at du har fått en diffus smerte oppover leggen kan forklares som en overbelasting. På framsiden av leggen så går det en muskel ned mot fotryggen, som holder oppe fotvalvet. Denne er rett og slett overbelastet for at den prøver å minske smerten under foten. Grunnen til at du kjenner dette når du kjører bil er at man bruker denne muskelen veldig aktivt både når man holder foten på gasspedalen og på clutchen.
Dette er noe som det er relativt lett og ordne. Skikkelig muskelbehandling for å få ned spenningene sammen med støtte i skoen, vil gjøre en slutt på denne smerten.