Isjiassmerter

Hei,
Jeg har det siste året slitt mye med smerter i korsryggen og nedover i den ene rumpeballen. Kan kjenne det av og til nedover i foten også. Jeg blir veldig fort sliten i ryggen, dette ofte om jeg har vært ute å gått tur eller stått i ro lenge. Jeg har også en følelse at foten blir nummen og kald av og til. Når det er som verst så er det vondt bare stå på foten. Har hørt at dette kan være isjias. Hva er egentlig isjias og er det noe man kan gjøre med dette?

Hei,
Isjias er et symptom man kan få av flere grunner. Symptomet innefatter at man får smerter langs isjiasnerven som går nedover langs baksiden av låret og videre ned langs baksiden og utsiden av leggen.
De vanligste årsakene til isjiasproblematikk er enten en skiveutglidning/prolaps, som presser på nerver i ryggen eller at stive og stramme muskler i seteregionen presser på nerven. I tillegg kan stive og stramme muskler i samme region gi diffuse smerter ned bak låret, på samme måte som spenninger i nakkens muskulatur kan gi smerter i hodet. De to siste årsakene her er ofte de som betegnes som falsk isjias. Det man først må faststille er hva som er årsaken. Dette gjøres ved en rekke tester. Om testene indikerer en skiveutglidning så kan røntgen/CT/MR være nødvendig for å faststille dette. Er årsaken muskulære spenninger i seteregionen kan dette behandles ved hjelp av manuell behandling, som for eksempel muskeltøy eller triggerpunktsbehandling. Som oftest er prognosen veldig bra på denne type muskulære besvær. Det er også viktig å finne ut hva det er som har utløst disse spenningene, for å forebygge at slike problemer ikke kommer tilbake.